meriți să fii surprins
Friptura de vita in sos de vin rosu

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Ingrediente

600 g g Legume la tigaie Legume la tigaie
(zarzavat)
1 bucati bucata Ceapa galbena Ceapa galbena
10 fire fir Cimbru Cimbru
3 fire fir Rozmarin Rozmarin
750 ml ml Vin rosu Cabernet Sauvignon Vin rosu Cabernet Sauvignon
3 linguri lingura Reductie de otet balsamic Reductie de otet balsamic
2 lingurite lingurita Mustar Mustar
2 linguri lingura Zahar brun Zahar brun
Sare de mare Sare de mare
(dupa gust)
Piper negru Piper negru
(dupa gust)
1 kg kg Carne de vita Carne de vita
4 linguri lingura Ulei de masline extravirgin Ulei de masline extravirgin
Faina alba de grau Faina alba de grau
(dupa gust)
Faina neagra de grau Faina neagra de grau
(dupa gust)

Friptura de vita in sos de vin rosu

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

1:45 h
(5)

Mod de preparare

Se curata zarzavatul si se taie cuburi. Se curata ceapa si se taie cuburi. Se spala 8 fire de cimbrisor si firele de rozmarin, apoi se zvanta. Intr-un castron mare se amesteca vinul rosu, otetul, mustarul, 1 lingura de zahar, 2 lingurite de sare si piperul. Se adauga zarzavatul si ceapa.

Se spala carnea, se usuca cu un servet, iar daca este necesar se indeparteaza tendoanele. Se pune in marinada si se lasa la marinat in frigider peste noapte.

Se scoate carnea din marinada, se scurge si se usuca cu un servet. Se strecoara marinada, se pastreaza lichidul. Se incinge uleiul de masline intr-o cratita pentru friptura si se rumeneste bine carnea de jur imprejur, apoi se scoate. Zarzavatul din marinada se prajeste in grasimea provenita din prajirea carnii, apoi se aseaza carnea peste zarzavat si se stinge cu marinada. In functie de grasimea bucatii de carne, aceasta se lasa cca. 45-50 de minute in cuptorul preincalzit la 175 °C, turnandu-se pe deasupra, din cand in cand, niste marinada. Dupa ce trece jumatate din timpul de gatire, se intoarce pe cealalta parte.

Se scoate friptura, se infasoara in folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute. Zeama de friptura se strecoara si se fierbe. Se rup celelalte frunzulite de cimbrisor si se adauga. Sosul se lasa sa fiarba la foc mic 3-4 minute. Se potriveste gustul cu sare, piper si restul de zahar si se ingroasa putin cu faina, atat cat este necesar. Carnea se taie felii si se serveste cu sosul. Ca garnitura se pot servi crochete si varza rosie.

Sugestie: cu ajutorul unui termometru pentru carne se poate controla obtinerea unei fripturi perfecte. Carnea de vita este rozalie cand are o temperatura interioara de 55-60 °C si este bine facuta la cca. 65 °C. Pofta buna!