
Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.
Arata favoriteAceasta reteta a fost eliminata de la favorite.
Arata favoriteEroare. Te rugam sa reincerci.
Ingrediente
550 g g | Faina Faina | |
100 ml ml | Ulei de masline Ulei de masline | |
300 ml ml | Apa
Apa (calduta) | |
1 plicuri plic | Drojdie Drojdie | |
2 plicuri plic | Zahar vanilat Zahar vanilat | |
180 g g | Zahar brun Zahar brun | |
1 lingurite lingurita | Coaja de lamaie
Coaja de lamaie (razuita) | |
1 varfuri varf | Turmeric Turmeric | |
Esenta de vanilie Esenta de vanilie |
umplutura
100 g g | Nuca
Nuca (macinata) | |
2 linguri lingura | Cacao Cacao | |
60 g g | Zahar brun Zahar brun | |
Esenta de rom Esenta de rom | ||
2 - 3 linguri lingura | Apa Apa |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listCozonac de post cu nuca si cacao
Reteta a fost apreciata
Reteta nu a fost apreciata
Eroare, te rugam sa reincerci.
Mod de preparare
Intr-un bol punem faina, drojdia, zaharul brun, zaharul vanilat, vanilia, coaja de lamaie siturmericul. Amestecam cu o spatula si turnam apa si uleiul de masline.Amestecam putin cu o spatula, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat moale,nelipicios.
Acoperim bolul cu un prosop si il lasam intr-un loc caldut sa dospeasca pana isi dubleazavolumul.
Cat timp dospeste aluatul, pregatim umplutura.
Amestecam intr-un castron nuca macinata, cacaua. zaharul, esenta de rom (dupa gust).Adaugam treptat cate o lingura de apa pana obtinem o compozitie cremoasa, ca o pasta.
Ne intoarcem la aluat. Pe masa pudrata cu faina, intindem un dreptunghi de aluat de ½ cmgrosime si intindem umplutura pe foaia de aluat.
Rulam foaia de aluat, de la mare la mic (incepem cu latura scurta). Din ruloul obtinut, taiemunul din capete, de cca 5 cm si il punem deoparte. Taiem ruloul in doua, pe lung, lasand uncapat de 5 cm. Trecem capatul netaiat printre cele 2 fasii de aluat, pentru a obtine o floare.Impletim cele doua fasii de aluat, iar la final includem in impletitura si bucata de rulou taiatainitial.
Mutam cozonacul in tava unsa cu spray non-stick sau unsa cu unt si tapetata cu faina.Lasam sa dospeasca o ora sa mai dospeasca putin.
Coacem in cuptorul incins la 160°C cu ventilatie sau 180°C static, timp de 35-45 minute.
Dupa coacere lasam cozonacul sa se raceasca complet, apoi il putem felia. Pofta buna!
Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.
Ce trebuie sa stiti despre reteta: umplutura poate fi completata cu stafide sau cu diferite fructe deshidratate, infunctie de gusturile familiei.Uleiul de masline poate fi inlocuit cu ulei de floarea soarelui. Totusi, tineti cont ca celde masline va face cozonacul si mai aromat. Este util sa folositi pudra de turmeric pentru a obtine o culoare frumoasa, auriea cozonacului. Insa daca nu aveti, nu este nicio problema daca nu folositi, ea nuinfluenteaza intr-un fel rezultatul si gustul final.