meriți să fii surprins
Cozonac de post cu nuca si cacao

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

550 g g Faina Faina
100 ml ml Ulei de masline Ulei de masline
300 ml ml Apa Apa
(calduta)
1 plicuri plic Drojdie Drojdie
2 plicuri plic Zahar vanilat Zahar vanilat
180 g g Zahar brun Zahar brun
1 lingurite lingurita Coaja de lamaie Coaja de lamaie
(razuita)
1 varfuri varf Turmeric Turmeric
Esenta de vanilie Esenta de vanilie

umplutura

100 g g Nuca Nuca
(macinata)
2 linguri lingura Cacao Cacao
60 g g Zahar brun Zahar brun
Esenta de rom Esenta de rom
2 - 3 linguri lingura Apa Apa

Cozonac de post cu nuca si cacao

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

2:45 h
(24)

Mod de preparare

Intr-un bol punem faina, drojdia, zaharul brun, zaharul vanilat, vanilia, coaja de lamaie siturmericul. Amestecam cu o spatula si turnam apa si uleiul de masline.Amestecam putin cu o spatula, apoi framantam cu mana pana obtinem un aluat moale,nelipicios.

Acoperim bolul cu un prosop si il lasam intr-un loc caldut sa dospeasca pana isi dubleazavolumul.

Cat timp dospeste aluatul, pregatim umplutura.

Amestecam intr-un castron nuca macinata, cacaua. zaharul, esenta de rom (dupa gust).Adaugam treptat cate o lingura de apa pana obtinem o compozitie cremoasa, ca o pasta.

Ne intoarcem la aluat. Pe masa pudrata cu faina, intindem un dreptunghi de aluat de ½ cmgrosime si intindem umplutura pe foaia de aluat.

Rulam foaia de aluat, de la mare la mic (incepem cu latura scurta). Din ruloul obtinut, taiemunul din capete, de cca 5 cm si il punem deoparte. Taiem ruloul in doua, pe lung, lasand uncapat de 5 cm. Trecem capatul netaiat printre cele 2 fasii de aluat, pentru a obtine o floare.Impletim cele doua fasii de aluat, iar la final includem in impletitura si bucata de rulou taiatainitial.

Mutam cozonacul in tava unsa cu spray non-stick sau unsa cu unt si tapetata cu faina.Lasam sa dospeasca o ora sa mai dospeasca putin.

Coacem in cuptorul incins la 160°C cu ventilatie sau 180°C static, timp de 35-45 minute.

Dupa coacere lasam cozonacul sa se raceasca complet, apoi il putem felia. Pofta buna!

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.

Ce trebuie sa stiti despre reteta: umplutura poate fi completata cu stafide sau cu diferite fructe deshidratate, infunctie de gusturile familiei.Uleiul de masline poate fi inlocuit cu ulei de floarea soarelui. Totusi, tineti cont ca celde masline va face cozonacul si mai aromat. Este util sa folositi pudra de turmeric pentru a obtine o culoare frumoasa, auriea cozonacului. Insa daca nu aveti, nu este nicio problema daca nu folositi, ea nuinfluenteaza intr-un fel rezultatul si gustul final.