meriți să fii surprins
Cozonacei cu stafide

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

30 g g Faina alba de grau Faina alba de grau
Sare de mare Sare de mare
(dupa gust)
300 g g Faina alba de grau Faina alba de grau
(000)
180 g g Zahar Zahar
375 ml ml Lapte proaspat 3.5% Lapte proaspat 3.5%
1 plicuri plic Drojdie Drojdie
2 bucati bucata Pastaie de vanilie Pastaie de vanilie
50 g g Unt Unt
Sare de mare Sare de mare
(dupa gust )
150 g g Stafide Stafide
2 linguri lingura Esenta de rom Esenta de rom
6 bucati bucata Oua Ou

Cozonacei cu stafide

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

2:00 h
(0)

Mod de preparare

Pentru Crema: Incalzim laptele fara a-l fierbe, tragem de pe foc. Batem galbenusurile cu zaharul 10-12 minute cu mixerul la viteza mare. Trebuie sa avem o crema groasa, ca o alifie, iar galbenusurile sa isi dubleze volumul si sa devina albicioase. Adaugam faina si sarea peste galbenusuri, continuam sa amestecam. Turnam laptele in fir subtire, amestecand ca sa nu fie cocoloase. Punem crema pe foc, in bain maries au intr-o craticioara cu fund dublu. Din momentul in care incepe sa fiarba, fierbem 2-3-4 minute la foc mic, amestecand in continuu. Crema trebuie sa fie bine legata, ca o budinca. Turnam crema intr-o farfurie si o acoperim cu folie alimentara. Folia trebuie sa atinge crema, astfel crema nu face crusta. O lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la rece pana pregatim aluatul.

Pentru Aluat: Amestecam laptele caldut, zaharul, vanilia si drojdia. Lasam amestecul sa se odihneasca 10 minute. Punem faina in bolul unui mixer, facem o gropita in mijloc. Punem galbenusurile in gropita, turnam amestecul cu drojdie, framantam pana aluatul e bine legat. Adaugam si untul moale. Framantam 10-15 minute sau pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde de peretii vasului. Desigur, puteti framanta si cu mana, nu este nicio problema. Facem o bila din aluat, o punem intr-un bol curat si o lasam la dospit 3-4 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Pentru Umplutura: Pregatim 150g stafide Belbake, pe care le punem in 250ml apa fierbinte, impreuna cu 2 linguri esenta de rom. Lasam stafidele sa se rehidrateze cel putin o jumatate de ora. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Le scurgem apoi foarte bine.

Cand aluatul a dospit si si-a dublat volumul, intindem o foaie de 20x30 cm, pe planseta pudrata cu faina. Ungem cu jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Preseram deasupra stafidele. Rulam cat de strans pute. Taiem sulul de aluat obtinut in 10 bucati, pe care le asezam in tava, pe hartie de copt. Ungem fiecare cuib cu ou batut, inclusiv pe margini. Coacem cuburile cu vanilie 10 minute la 200-210°C, apoi scadem temperatura la 180°C si coacem alte 8-10 minute sau pana cuiburile sunt rumenite. Pofta Buna!

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.