meriți să fii surprins
Cozonac cu ciocolata

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

500 g g Faina alba de grau Faina alba de grau
(000)
2 bucati bucata Oua Ou
70 g g Zahar Zahar
180 ml ml Lapte proaspat 1.5% Lapte proaspat 1.5%
60 g g Unt Unt
25 g g Drojdie Drojdie
300 g g Crema de alune si ciocolata Crema de alune si ciocolata
Oua Ou
(pentru decor)

Cozonac cu ciocolata

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

4:00 h
(5)

Mod de preparare

Incepem cu laptele, pe care il incalzim putin, avand grija sa nu fiarba. Amestecam laptele cu drojdia proaspata si lasam sa se odihneasca 10 minute. In bolul mixerului cernem faina, punem ouale, zaharul tos, cubuletele de unt, amestecam bine cu accesoriul pentru framantare (sau framantam totul cu mana). Turnam si amestecul de lapte si drojdie si continuam sa framantam, pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde foarte usor de peretii vasului. Rasturnam aluatul pe masa tapetata cu putina faina si il framantam 5-6 minute, apoi formam o bila de aluat pe care o punem intr-un bol curat. Punem bolul intr-un loc uscat si cald, pentru a dospi timp de 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Eu pun intotdeauna aluatul la dospit in cuptorul inchis, cu becul apins. Cand aluatul a dospit, il scoatem din bol, il impartim in 2 parti egale, formam 2 bile de aluat, pe care le intindem in doua foia de cca 25cm diametru.

Intindem 200g crema de ciocolata pe una din foi, nivelam foarte bine cu ajutorul unei spatula si asezam deasupra a doua foaie de aluat. Taiem aluatul in 16 triunghiuri egale, folosind un cutit bine ascutit sau o rola pentru pizza. Rulam fiecare triunghi de la mare la mic. Ungem bine cu unt o forma pentru tort cu diametrul de 26 cm si peretii detasabili. Asezam cornurile de aluat astfel: 9 de jur imprejur, culcate intr-o parte si 7 pe mijloc, in picioare. Acoperim forma cu un prosop curat si lasam din nou la dospit, cca 2 ore, in cuptorul inchis, cu becul aprins. Dupa 2 ore veti vedea ca aluatul a dospit frumos si depaseste marginile formei, iar cornuletele au format un cozonac, fara a mai fi loc intre ele.

Coacem cozonacul timp de 30-35 minute, in cuptorul incins la 180 grade C. Dupa cca 15 minute de coacere, scoatem tava din cuptor si ungem cozonacul cu galbenus, folosind o pensula de patiserie. Dupa coacere, lasam cozonacul sa se raceasca in forma 10 minute, apoi putem deschide forma si putem aseza cozonacul pe un platou. In plus, daca doriti, puteti sa il pudrati cu zahar inainte de a-l taia, dar numai cand este complet rece.

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.