meriți să fii surprins
Cozonac parfumat cu gutuie si nuca

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Ingrediente

200 g g Faina alba de grau Faina alba de grau
1 bucati bucata Oua Ou
0,25 lingurite lingurita Coaja de portocala Coaja de portocala
0,25 lingurite lingurita Coaja de lamaie Coaja de lamaie
0,5 lingurite lingurita Esenta de migdale Esenta de migdale
3 g g Sare de mare Sare de mare
60 ml ml Lapte proaspat 3.2% Lapte proaspat 3.2%
12 g g Drojdie Drojdie
9,5 linguri lingura Zahar Zahar
3 linguri lingura Nuca Nuca
(macinata)
2 linguri lingura Alune de padure Alune de padure
50 g g Gutui Gutuie
10 ml ml Brandy Brandy
7 g g Scortisoara macinata Scortisoara macinata
3 bucati bucata Cuisoare Cuisoare
1 linguri lingura Cacao Cacao
100 g g Zahar Zahar
100 g g Unt Unt
75 ml ml Frisca lichida Frisca lichida
5 bucati bucata Miez de nuca Miez de nuca

Cozonac parfumat cu gutuie si nuca

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

60 min
(1)

Mod de preparare

1. Caramelizam 6 linguri de zahar, cu care tapetam fundul si peretii unei forme de cozonac.

2. Intr-un castron cernem faina, punem oul, sarea si coaja de lamaie si de portocale si esenta de migdale.

3. Separat, dizolvam drojdia in laptele usor caldut si indulcit cu 1,5 linguri de zahar. Apoi, fara sa lasam sa dospeasca, o turnam, incet si cate putin, peste faina amestecata in prealabil cu oua si arome. Framantam putin, cam 10 -15 minute, pe o suprafata usor infainata.

4. Intindem o foaie, cat mai dreptunghiulara, de aproximativ 1 cm grosime si o ungem cu untul amestecat cu 3 linguri de zahar.

5. Presaram nuca si alunele de padure din belsug si le presam usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt.

6. Apoi urmeaza sa adaugam gutuia peste mixul de nuca si alune de padure, astfel: dam pe razatoare gutuia, cat mai mare, si o prajim intr-o tigaie impreuna cu scortisoara sicuisoarele. Cand prinde culoare, scoatem cuisoarele, apoi adaugam vinarsul si lasam pe foc mediu pentru a iesi alcoolul din vinars. Dam tigaia deoparte si lasam gutuia un pic la scurs. Altfel ingreuneaza compozitia foarte mult.

7. Adaugam peste aluatul cu mixul crocant. Apoi adaugam si cacao „in ploaie” peste toata compozitia.

8. Rulam aluatul ca pe o rulada si apoi il punem in forma de cozonac. Inainte de a introduce cozonacul la cuptor il crestam deasupra cu un cutit cam de 2-3 ori pe diagonala. Crestaturile trebuie sa fie scurte, cam de 0.5cm, tocmai pentru a crapa frumos in timp ce e la cuptor. Coacem cozonacul timp de 35 - 40 de minute la 180 de gradeCelsius. Imediat ce il scoatem din cuptor, rasturnam cozonacul, asa fierbinte, pe un platou. Altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari si nu va mai putea fi scos din forma.

9. Glazura de caramel se face simplu: topim la foc mic zaharul impreuna cu untul. Odata topit zaharul, amestecand incontinuu, adaugam smantana pentru frisca. Mai tinem pe foc cat mai mic inca 2-3 minute, pentru a se omogeniza compozitia. Punem caramel peste cozonac si decoram cu jumatati de nuci.

Aceasta reteta este recomandata de Petru Buiuca.