meriți să fii surprins
Cozonaci Cosanzenele Gatesc

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Cosanzenele Gatesc
Cosanzenele Gatesc
Reteta semnata de Cosanzenele Gatesc.

Ingrediente

aluat

1 kg kg Faina Faina
14 g g Drojdie uscata Drojdie uscata
4 bucati bucata Galbenusuri Galbenus
500 ml ml Lapte Lapte
100 g g Unt Unt
(topit)
5 linguri lingura Ulei Ulei
150 g g Zahar Zahar
1 bucati bucata Coaja de lamaie Coaja de lamaie
1 fiole fiola Esenta de rom Esenta de rom
1 varfuri varf Sare Sare

umplutura

4 bucati bucata Albusuri Albus
200 g g Miez de nuca Miez de nuca
(maruntit)
40 g g Stafide Stafide
(tinute la hidratat in esenta de rom)
150 g g Zahar Zahar
5 linguri lingura Cacao Cacao
Esenta de rom Esenta de rom

decor

1 bucati bucata Oua Ou
1 linguri lingura Lapte Lapte
2 linguri lingura Zahar Zahar
1 linguri lingura Mac Mac

Cozonac

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

2:30 h
(139)

Mod de preparare

Intr-un bol punem drojdia uscata, 4 lingurite de zahar si 4-5 linguri de lapte cald si lasam cateva minute sa se activeze.

Amestecam galbenusurile cu uleiul (1-2 min) si untul topit.

Adaugam faina intr-un bol mare, ii facem o gaura in mijloc, punem sarea si incepem sa adaugam treptat ouale cu uleiul si untul topit, incorporand putin cate putin din faina.

Punem si drojdia cu laptele, apoi restul laptelui caldut (in care am pus zaharul, romul si coaja de lamaie) si amestecam in continuare pana cand ramanem fara faina pe margine.

Ungem mainile cu putin ulei (cat este necesar) si amestecam ingredientele pana cand aluatul format nu se mai lipeste nici de maini si nici de bol.

Lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Facem umplutura: batem albusurile spuma si le amestecam cu restul ingredientelor.

Dupa ce aluatul s-a dospit, il impartim in 4 sectiuni egale.

Punem putin ulei pe o suprafata intinsa si curata si intindem fiecare parte de aluat.

Adaugam 2-3 linguri din umplutura, rasucim aluatul si apoi impletim cate 2 sectiuni.

Punem in tavi tapetate cu hartie de copt si mai lasam la dospit 30 - 45 min.

Ungem cozonacii cu ou si lapte, presaram zahar si mac si bagam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50 - 60 de minute.

Rezultatul? Cei mai buni cozonaci. Sunt pufosi, aerati, deliciosi si se desprind fasii.