
Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.
Arata favoriteAceasta reteta a fost eliminata de la favorite.
Arata favoriteEroare. Te rugam sa reincerci.
Ingrediente
300 g g | Unt Unt | |
200 g g | Zahar Zahar | |
200 g g | Zahar brun Zahar brun | |
5 bucati bucata | Oua Ou | |
500 g g | Iaurt Iaurt | |
1 bucati bucata | Pastaie de vanilie Pastaie de vanilie | |
10 ml ml | Esenta de rom Esenta de rom | |
400 g g | Faina alba de grau Faina alba de grau | |
150 g g | Cacao Cacao | |
10 g g | Praf de copt Praf de copt | |
2 g g | Sare de mare Sare de mare | |
500 g g | Branza mascarpone Branza mascarpone | |
200 g g | Crema de alune si ciocolata Crema de alune si ciocolata | |
200 g g | Zahar pudra Zahar pudra | |
70 g g | Cacao Cacao | |
500 g g | Rulouri umplute Rulouri umplute | |
100 g g | Ciocolata cu lapte Ciocolata cu lapte | |
320 g g | Bomboane Bomboane |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listTort anti-gravitatie
Reteta a fost apreciata
Reteta nu a fost apreciata
Eroare, te rugam sa reincerci.
Mod de preparare
Mai intai incingem cuptorul la 180C si tapetam cu unt si hartie de copt 3 tavi pentru tort, cu diametru de 26 cm.
Pentru blat: spumam untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul tos si zaharul brun, 8-10 minute cu mixerul la viteza mare, pana obtinem o spuma si granulele de zahar nu se mai simt aproape deloc. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine, dupa fiecare.
Intr-un bol mare, amestecam faina, cacaua, praful de copt si sarea. Punem jumatate din amestecul de faina peste unt si oua si amestecam bine, timp de 2 minute, cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi iaurtul, miezul de la pastaia de vanilie si esenta de rom, amestecam. La final, adaugam jumatatea ramasa din amestecul de faina si amestecam pana avem o compozitie foarte omogena, de consistenta inghetatei usor topite. Distribuim compozitia uniform, in cele 3 tavi si le batem usor de masa pentru a se nivela si a scoate aerul in exces, din compozitie. Asta ne ajuta ca blaturile sa creasca uniform.
Daca nu aveti 3 tavi pentru tort de aceeasi dimensiune, puteti coace blatul intr-o singura tava si apoi, dupa ce s-a racit, sa il taiati in 2 sau 3 parti egale. Coacem blaturile timp de 20 minute. Daca folositi o singura tava, cresteti timpul de coacere la 30-35 minute sau pana trec testul scobitorii.
Crema: amestecam cu mixerul toate ingredientele (nu uitam sa scurgem mascarpone de eventualul lichid pe care il lasa). Eu folosesc balonul pentru bezea de creme, mi se pare ca le amesteca foarte bine si le aereaza, astfel crema obtinuta este foarte fina, ca un mousse. Toate ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei. Lasam crema la frigider pana blaturile se racesc si ele foarte bine. Daca folositi sirop pentru insiroparea blatului, si acesta trebuie sa fie rece, cel putin la temperatura camerei, altfel crema va curge de pe tort.
Alegem un platou mare, pe care sa incapa tortul si bomboanele care se revarsa de pe el si asezam primul blat, lasand mai mult loc in fata, pentru bomboane. Insiropam fiecare blat cu sirop de zahar ars si il umplem cu crema. Trebuie sa umplem tortul, dar si sa il imbracam complet in crema de ciocolata. Asezam de jur imprejurul tortului rulourile de napolitana, lasand o deschizatura de cca 1/3 din diametru tortului pentru partea din fata. Ungem si platoul cu ciocolata, in dreptul deschizaturii, astfel incat bomboanele care se revarsa de pe tort sa se lipeasca si tortul anti-gravitatie sa fie cat mai realist. Asezam o bucata de hartie de copt pe mijlocul tortului, apoi turnam in fiecare parte bomboane: intr-o parte cele colorate, intr-o parte cele de ciocolata. Nu uitati sa deschieti una din pungile de bomboane cu mare grija, taind un colt mic, suficient cat sa iasa bomboanele, pentru ca punga aceea o vom lipi in varful tortului pentru a da impresia ca bomboanele cad din punga si se revarsa pe tort.
Infigem apoi doua bete de bambus sau cele pentru mancare chinezeasca in diagonala, pe ambele parti ale tortului. Le ungem cu putina crema pentru partea de jos si lipim bombonele. Pentru partea de sus a betelor, va sugerez sa folositi ciocolata topita si lasata sa se raceasca pentru a lipi una cate una bombonelele. Este foarte important sa lasati ciocolata sa se racesca, atunci va actiona exact ca un super glue pentru bombonele, altfel trebuie sa lipiti o bombonica si sa asteptati cateva minute pana se lipeste. Asteptati ca ciocolata sa fie intarita perfect si bomboanele sa fie lipite bine, inainte de a lipi stratul urmator. Cand ambele bete sunt imbracate in bombonele, nu ne ramane decat sa ungem interiorul pungii cu putina ciocolata topita si sa le lipim in varful betelor, astfel incat sa para ca bomboanele curg din punga.
Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.