meriți să fii surprins
Salam de biscuiti - reteta clasica

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

1 kg kg Biscuiti Biscuiti
250 g g Unt Unt
250 g g Zahar Zahar
500 ml ml Apa Apa
150 ml ml Lapte proaspat 3.2% Lapte proaspat 3.2%
30 g g Zahar vanilat Zahar vanilat
10 ml ml Esenta de vanilie Esenta de vanilie
10 ml ml Esenta de rom Esenta de rom
5 g g Scortisoara macinata Scortisoara macinata
500 g g Stafide Stafide
20 g g Cacao Cacao

Salam de biscuiti - reteta clasica

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

60 min
(260)

Mod de preparare

Este important sa rupem biscuitii in bucati medii spre mari pentru ca salamul sa arate frumos cand il feliem; cu cat folosim mai multe fructe si adaosuri in compozitie (rahat, nuci, stafide) cu atat salamul este mai aspectuos si mai gustos. Rabdarea este cheia succesului retetei: trebuie sa avem rabdare sa lasam toate ingredientele sa isi intrepatrunda aromele, rabdarea sa modelam frumos si bine rudele de salam, apoi sa asteptam pana salamul se prinde, pentru a-l putea felia. Dar toata rabdare noastra va fi rasplatita la final cu un desert absolut delicios!

Rupem biscuitii in bucati mari si medii si ii asezam intr-un vas incapator. Intre timp, lasam stafiele intr-un bol cu apa calduta si esenta de rom, pentru a se rehidrata. Fierbem apoi apa, laptele si zaharul, la foc mic, amestecand des, pana tot zaharul este topit. Adaugam in amestec si cacaua, zaharul vanilat, scortisoara macinata, esentele de vanilie si rom. Amestecam bine, fara a lua de pe foc. Adagam si untul si continuam sa amestecam pana untul este topit. Turnam compozitia fierbinte peste biscuiti si amestecam bine, apoi punem si stafidele, pe care le scurgem de apa in care au stat. Cel mai bine este sa amestecam totul cu mana, astfel biscuitii se intrepatrund foarte bine. Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam cel putin 2 ore la temperatura camerei.

Intindem apoi folia alimentara sau hartia de copt pe masa de lucru si, lucrand cu un sfert din compozitie o data, modelam batoanele de salam de biscuiti. Strangem foarte bine folia, pentru ca salamul sa fie omogen si, pe masura ce rulam folosind folia, strangem foarte bine, apoi legam bine rudele de salam de biscuiti la capete si le dam la frigider cateva ore, de preferinta peste noapte, inainte de a le felia. Daca doriti ca salamul de biscuiti sa fie imbracat in nuca de cocos sau in nuci/alune macinate, trebuie sa le puneti pe folie inainte de a aseza compozitia si a rula salamul. Pofta buna!

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.