Mod de preparare
1. Spalam rata, apoi o punem la fiert in apa rece timp de 40 minute si o spumam din cand in cand. Dupa acest timp strecuram supa si o pastram pentru garnitura.
2. Uscam rata cu servetele, amestecam toate ingredientele pentru uns (sucul de la 1 portocala, mierea, ghimbirul ras, sosul de soia, ardeiul iute taiat marunt, ceapa maruntita la blender, sarea) si ungem rata atat in interior, cat si in exterior. Introducem feliile a doua portocale in interiorul ratei.
3. Legam picioarele cu o sfoara si prindem posteriorul cu scobitori pentru ca aroma de portocale sa nu iasa.
4. Incingem cuporul la 170° C si introducem rata. O lasam la copt 70 - 80 de minute.
5. Dupa acest timp adaugam zeama de la 2 portocale peste rata, acoperim vasul cu o folie si continuam coacerea la 120° C inca 20 de minute.
6. Intre timp preparam orezul: topim untul, adaugam orezul, curry-ul, coaja rasa de la o portocala si supa. Acoperim vasul cu un capac si il lasam la fiert la foc mic sau in cuptor pana cand bobul devine moale (45 - 50 de minute). Atentie, nu amestecam in orez in timpul fierberii.
7. Preparam sosul: topim untul, adaugam amidonul, turnam sucul de la o portocala si punem totul la foc mic. Adaugam steluta de anason si amestecam continuu pana obtinem un sos legat. Adaugam vinul ars, sare si piper alb, dupa gust.
Rata se serveste cu orez si sos. Pofta buna!
Aceasta reteta este recomandata de Petrisor Tanase.