meriți să fii surprins
Platou de branzeturi

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

200 g g Branza Camembert Branza Camembert
100 g g Cascaval Cascaval
150 g g Branza gorgonzola Branza gorgonzola
100 g g Branza Grana Padano Branza Grana Padano
Struguri Struguri
(dupa gust)
Miere Miere
(dupa gust)
Mix nuci Mix nuci
(dupa gust)
Peltea de gutui Peltea de gutui
(dupa gust)
200 g g Biscuiti cu ovaz Biscuiti cu ovaz
200 g g Branza Brie Branza Brie
100 g g Branza de capra Branza de capra
(cu miere)
100 g g Branza Mozzarella Branza Mozzarella
500 g g Branza cu mucegai Branza cu mucegai
200 g g Sunca de porc Sunca de porc
100 g g Salam presat Salam presat
(cu alune de padure)
150 g g Salam Salam
(cu nuci)
100 g g Jeleu Jeleu
(de smochine)
50 g g Mustar Mustar
300 g g Biscuiti sarati Biscuiti sarati
50 g g Merisoare Merisoare
150 g g Masline verzi Masline verzi
(fara samburi)

Platou de branzeturi

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

30 min
(3)

Mod de preparare

Un platou de branza trebuie sa fie foarte bine echilibrat, deci avem nevoie de mai multe tipuri de branza, o diversitate de texturi si arome. Eu aleg cel putin 3-4 feluri de branza (Cremoasa, cuMucegai albastru, Maturata). Tot la capitolul varietate, e important sa avem pe platou branza din diverse tipuri de lapte: de vaca, de oaie,de caprasi, daca gasim, combinatii.

Apoi completez platoul cu diverse salamuri uscate, pastrama, sunca maturata, apoi fructe, pe care in general le asez in mijlocul platoului, ca si un element central, care sa atraga atentia. Ce fructe? De obicei struguri, pentru ca merg bine cu aproximativ toate tipurile de branza si o combinatii de struguri albi, rose si negri vor da un plus de culoare si un punct central de focus pe platou.

1.Branza cremoasa- putem merge pe varianta branza cremoasa, cu aroma usoara, light sau MILD cum veti vedea scris pe ambalajul branzeturilor - Mozzarella, Burrata sau pe varianta de branza cremoasa untoasa, cu aroma mai pronuntata, cum eBrie,Camembert.

2.Branza cu mucegai albastru- asezata de obicei pe-o parte, asa fiind cel mai usor de servit, pentru ca este si cremoasa si sfarmicioasa. Preferatele mele: Gorgonzola Dolce, Valdeón, Stilton.

3.Branza tare/maturata-Cheddareste una dintre cele mai populare optiuni si am observat ca este unul dintre cele mai populare tipuri de branza de pe platou, fiind primul care dispare :)

De obicei il las fie in bucata intreaga, pentru ca fiecare invitat sa isi taie cat doreste, fie il tai in cubulete de cca 1 cm.Alte optiuni la fel de delicioase: Manchego (care se potriveste perfect cu dulceata de smochine sau peltea de gutui), Mimolette, Parmigiano-Reggiano, Pecorino, Gruyere, Jarlsberg, Monterey Jack, Provolone, Grana Padana dar siGouda(in special cea din lapte de capra) sau Comte.

Ce se mai poate pune pe platau, alaturi de branzeturi?Paine/crackers/biscuiti- in functie de tipul de branza, imi place sa pun pe platou sau alaturi diverse tipuri de paine sau gustari - de exemplu, pentru Brie, folosesc painea cu masline, coapta proaspat, zi de zi la Lidl. Branza de capra sau branza cremoasa, o asociez de obicei cu biscuiti sarati - crackers. Branza albastra, poate pentru ca este mai sarata, mi se pare ca merge perfect cu biscutii mai dulci, cum sunt biscutii cu ovaz, cu stafide.

Fructe de sezon, fructe confiate, nuci- fructele de sezon sunt perfecte in combinatie cu branzeturile si unele dintr optiunile cele mai dragi mie, sunt: mere sau pere - taiate felii subtiri, struguri - fie doar boabe de struguri, fie ciorchine, asa cum spuneam mai sus, asezate in mijlocul platoului, smochine - numai daca sunt foarte bine coapte, atunci ofera cu adevarat aroma dar sunt si un spectacol vizual si o pata de culoare pe platoul de branzeturi, capsuni.

La capitolulfructe confiate, primele mele optiuni sunt caisele confiate, merisoarele dar si smochinele. Bineinteles, posibilitatile sunt nenumarate, in functie de ceea ce va place voua cel mai mult :) La capitolulnuci, putem folosi fie nuci caramelizate (pecan, macadamia, nucile noastre clasice), fie in varianta lor cruda (caju, migdale).

Gem/dulceata/miere/chutney- Cand pregatiti platoul de branza pentru invitati, este de preferat sa ii lasati sa isi aleaga singuri combinatiile, deci nu presarti miere/gem/dulceata peste platoul de branza, ci serviti-le in boluri separate. Focusul este branza si deci e bucuram de toate nuantele ei, apoi o combinam dupa bunul plac. Cu ce? Cu dulceata de smochine, peltea de gutui, dulceata de ceapa sau deardei iute, chutney. Ceva sarat? Pe langa optiunile dulci de mai sus, e bine sa avem si altele sarate: mustar, muraturi (castraveti murati, ceapa murata), ardei copt, caponata de legume, salam dulce, salam uscat, (in gama permanenta Lidl gasiti un salam cu nuci excelent pentru platourile de branza), sunca maturata, prosciutto, pastrama.

Nelipsite alaturi de platoul de branzeturi in cazul meu sunt maslinele, fie ele masline marinate, masline simple, un mix de masine sau tapenade (pasta de masline).

De preferat este sa nu o ambalam branza in hartia in care am cumparat-o, ci sa o invelim in hartie de pergament, apoi in folie alimentara, apoi in alta hartie de pergament, pe care putem sa scrie tipul de branza din fiecare pachetel.

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.