Mod de preparare
- Într-un pahar sau bol mai mic amestecă drojdia cu apa călduță.
- Într-un bol mare adaugă făina cu sarea, fă o gaură în mijloc și în ea pune mixul de apă cu drojdie, apoi continuă cu uleiul de măsline. Începe să încorporezi puțin câte puțin până când obții un aluat.
- Acoperă cu o folie alimentară sau un capac și lasă la crescut.
- După 45 de minute, începe să faci plierea – ridică cu o mână aluatul din lateral și adaugă-l în celălalt capăt.
- Repetă procesul de 4 ori (recomandat ar fi să folosești un bol pătrat/dreptunghiular astfel încât plierea să fie simplă). După alte 45 de minute, mai urmează o altă sesiune de pliere. După alte 45 de minute, încă o sesiune. După aceasta, pune aluatul la frigider și lasă-l peste noapte.
- A doua zi, adaugă aluatul într-o tavă (cea clasică, de cuptor) cu mult ulei de măsline. Pune puțin ulei și peste aluat și începe să bagi degetele din loc în loc pentru a ajuta la formarea bulelor de aer.
- Adaugă toppingurile preferate – noi am ales să punem roșii cherry, busuioc și rozmarin.
- Bagă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 25 de minute (cu ventilație, pe rândul din mijloc).
Această rețetă este recomandată de Cosânzenele Gătesc.