meriți să fii surprins
Curcan festiv

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Chef Florin Dumitrescu
Chef Florin Dumitrescu
Reteta semnata de Chef Florin Dumitrescu.

Ingrediente

8 kg kg Curcan Curcan
2 bucati bucata Anason Anason
10 g g Scortisoara macinata Scortisoara macinata
3 bucati bucata Cuisoare Cuisoare
5 g g Chimen Chimen
1 varfuri varf Piper negru Piper negru
2 lingurite lingurita Miere Miere
1 bucati bucata Portocale Portocala
150 g g Unt Unt
1 lingurite lingurita Sare de mare Sare de mare
20 ml ml Ulei de floarea-soarelui Ulei de floarea-soarelui
2 lingurite lingurita Ulei de masline Ulei de masline
1 kg kg Cartofi albi Cartofi albi
400 ml ml Lapte proaspat 1.5% Lapte proaspat 1.5%
200 g g Unt Unt
Sare de mare Sare de mare
(dupa gust )
Piper alb Piper alb
(dupa gust )

Curcan festiv

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

4:00 h
(5)

Mod de preparare

1. Zdrobim anasonul, piperul, cuisoarele si chimenul in mojar. Adaugam scortisoara pudra si adaugam ulei de floarea-soarelui. Masam curcanul cu sare si mixul de condimente zdrobite in ulei, inclusiv in interior. Cu ajutorul unei pensule il ungem cu miere si il lasam la frigider pentru 20-30 de minute.

2. Topim untul impreuna cu uleiul de masline. Ungem curcanul cu mixul de grasimi si il introducem la cuptorul incins la 160°C cu pieptul in sus (in cuptorul clasic la foc mediu, acoperit cu folie de aluminiu). Il coacem 2 h, dupa care din jumatate in jumatate de ora il stropim cu sucul din tava obtinut prin coacere si il acoperim inapoi cu folia de aluminiu. Repetam operatia de aproximativ 5 ori, iar dupa 4 h si jumatate de stat la cuptor il scoatem, verificam temperatura la interior cu ajutorul unei scobitori (daca dupa intepare scobitoarea este fierbinte, curcanul este gata) si stoarcem zeama de la portocala.

3. Piureul de cartofi: Curatam cartofii. Ii punem la fiert in apa in care am pus in prealabil sare. Dupa ce au fiert cartofii, punem la fiert laptele si untul. Scurgem bine cartofii de apa. Zdrobim cartofii intr-un bol, printr-o sita sau cu ajutorul unei prese pentru a nu avea cocoloase. Folosind un polonic, punem lapte si unt putin cate putin in bolul cu cartofii zdrobiti si amestecam cu forta. Adaugam sare si piper alb, daca vrem sa se pastreze culoarea piureului, sau negru, dupa gust.

Sugestie - alte garnituri cu care putem servi curcanul: legume natur, spanac cremos, morcovi caramelizati, varza de Bruxelles, salata proaspata. De preferat este sa il servim intreg pe masa si sa il portionam pe loc.

Pastram apa de la cartofi pentru o supa crema viitoare, intrucat aceasta o va face mai cremoasa. Sa aveti pofta!

Aceasta reteta este recomandata de Chef Florin Dumitrescu.