meriți să fii surprins
Budinca de orez indiana

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

100 g g Orez bob lung Orez bob lung
3 linguri lingura Zahar Zahar
1 lingurite lingurita Zahar Zahar
1 pachete pachet Sofran Sofran
2 bucati bucata Cardamom Cardamom
2 linguri lingura Migdale Migdale
(fulgi )
3 linguri lingura Merisoare Merisoare
0,5 bucati bucata Pastaie de vanilie Pastaie de vanilie
500 ml ml Lapte proaspat 1.5% Lapte proaspat 1.5%
2 linguri lingura Caju Caju
2 linguri lingura Fistic Fistic

Budinca de orez indiana

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

30 min
(4)

Mod de preparare

Mai intai pregatim orezul, exact asa cum scrie pe ambalaj: scufundam o punguta de orez in apa care clocoteste (Atentie! Nu punem sare) si o fierbem 13-14 minute.

Mie imi place foarte mult orezul cu bob lung TiraDell, e de super calitate, e impartit in 4 portii individuale, gata pus in pungute rezistente la fierbere, e super usor de lucrat cu el! O data orezul fiert, scoartem punguta din apa, fara a trece orezul pe sub jet de apa.

Punem orezul fiert intr-o craticioara cu fund dublu, turnam deasupra laptele si punem cele 3 linguri de zahar. Amestecam bine, punem cratita pe foc, la foc mediu, pana laptele incepe sa fiarba. Amestecam des si lasam sa fiarba 5 minute.Intre timp, amestecam intr-un mojar lingurita de zahar, firele de sofran si miezul de la pastaia de cardamom.

Pisandu-le in mojar impreuna cu zaharul tos, atat cardamomul cat si sofranul isi elibereaza aroma si se vor dizolva foarte bine in lapte.Trage craticioara de pe foc, punem condimentele, nucile tocate grosier din cutit, fulgii de migdale si merisoarele. Daca folositi si vanilie, acum e momentul sa adaugati miezul pastaii de vanilie.

Amestecam, punem craticioara din nou pe foc si lasam sa fiarba 10-15 minute, amstecand des, pana kheer - budinca de orez indian ajunge la consistenta pe care o dorim.

Daca vreti sa fie mai moale, sa duca mai degraba o orez cu lapte, o lasati sa fiarba mai putin. Daca insa va place budinca de orez mai gelatinoasa, cu mai multa consistenta, o lasati mai mult sa fiarba, DAR nu uitati ca pe msaura ce se raceste, se va mai intari oricum, din cauza amidonului de pe orez.

Bun! O data ajunsa la consistenta dorita, tragem craticioara de pe foc, lasam budinca sa se raceasca la temperature camerei, apoi o dam la frigider, ca sa se raceasca de tot. Asta ca sa respectam traditia sis a mancam budinca de orez Indiana ca la ea acasa - rece. Sincer? Nu am ajuns niciodata la pasul acesta, de fiecare data cand fac budinca se topeste calda, direct de pe foc.

Daca reusiti sa rezistati aromelor care ies din cratita si mai ales daca reusiti sa dormiti noaptea stiind ca aveti bunatatea asta in frigider si e musai sa o lasati sa se raceasca…sa ma anuntati si pe mine ce gust are rece, bine? ;)

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.