meriți să fii surprins
Sushi facut in casa

Aceasta reteta a fost adaugata la favorite.

Arata favorite

Aceasta reteta a fost eliminata de la favorite.

Arata favorite

Eroare. Te rugam sa reincerci.

Teo's Kitchen
Teo's Kitchen
Reteta propusa de Teo Rogobete.

Ingrediente

500 g g Orez pentru sushi Orez pentru sushi
5 bucati bucata Foi nori Foaie nori
1 bucati bucata Castraveti Castravete
1 bucati bucata Morcovi Morcov
Somon file Somon file
(dupa gust )
Pasta wasabi Pasta wasabi
(dupa gust )
125 ml ml Otet de orez Otet de orez
1 linguri lingura Ulei Ulei
3 linguri lingura Zahar Zahar
800 ml ml Apa Apa
Sos de soia Sos de soia
(dupa gust )
Surimi Surimi
(dupa gust )
100 g g Branza topita Branza topita

Sushi facut in casa

Reteta a fost apreciata

Reteta nu a fost apreciata

Eroare, te rugam sa reincerci.

1:30 h
(175)

Mod de preparare

Mai intai ne ocupam de orez, pe care il spalam in 4-5 ape, sub jet de apa rece. Il punem apoi intr-o cratita cu fund gros, antiaderenta si turnam deasupra circa 800ml apa. Se apasa bine orezul pe fundul cratitei, sa va asezati palma peste orez iar apa trebuie sa acopere orezul si podul palmei voastre, exact pana unde incep degetele.

Acoperim apoi cratita cu folie de aluminiu, in 3-4 straturi, astfel incat sa inchidem cretita etans. Punem orezul la fiert la foc mare, pana incepe sa fiarba, apoi scadem flacara si lasam orezul la foc moderat circa 20 minute sau pana orezul e fiert si tot lichidul este absorbit.

Separat, pregatim amestecul de 125ml otet de orez, 3 linguri zahar, o lingura de ulei de floarea soarelui, pe care il incalzim pana cand zaharul e topit. Nu trebuie sa fiarba.

O data orezul fiert, il punem intr-o tava sau caserola incapatoare si, peste orezul fierbinte turnam amestecul de orez, si el tot fierbinte si amestecam bine bine bine bine di tat, vorba cantecului.Nivelam apoi orezul cu spatula si il lasam sa se raceasca de tot.

Pana se raceste orezul noi facem restul pregatirilor: infasuram covorasul pentru rulat sushi in folie alimentara, taiem morcovul si castravetele fasii foarte subtiri, ne ocupam de file-ul de somon.

Ii indepartam pielea folosind un cutit foarte ascutit si il pipaim bine bine, iar daca mai sunt oase, le scoatem cu pensenta, apoi il taiem bastonase, cam de aceeasi dimensiune cu bastonasele de surimi. In cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam castravetele foarte gros si practic ii folosim doar coaja, pe care o taiem fasii.

Apoi taiem 4-5 cm din foile de nori, ca sa nu fie excesiv de late, altfel rulourile o sa iasa prea groase.

Pentru maki (rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior), asezam nori pe covorasul de bambus, punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude.

Tineti aproape un bol cu otet in care sa va udati mainile pentru ca in primul rand este dezinfectant si in al doilea rand, nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite. Nu vorbim aici de ud-ud, ci doar sa ne inmuiem 2 degete in otet, apoi sa il intindem bine pe mana, inclusiv pe podul palmei.

Pentru maki lasam cca 1 cm de margine intr-o parte, unde NU punem orez, pentru ca ruloul sa stea legat.

Pe mijlocul orezului intindem un strat subtire de pasta wasabi si deasupra punem umplutura dorita: legumele, surimi/somon, un strat subtire de branza topita (care are rolul de a face sushi mai cremos). Este indicat sa puneti branza topita intr-un pos taiat foarte mic la varf sau daca nu aveti pos, intr-o punga groasa, cu fermoar, pe care o taiati la un colt.

Pentru California Roll punem nori pe covoras, punem la fel un strat subtire de orez, de data aceasta pe taota suprafata foii nori si il apasam foarte foarte bine, ca sa stea legat. Intoarcem apoi foaia nori, astfel incat orezul sa fie in jos.

Punem apoi un strat subtire de wasabi, umplutura si rulam, ajutandu-ne de covoras. Dupa ce e bine rulat si ne asiguram ca orezul sta la locul lui, dam rulourile prin susan, pe care il rumenim intr-o tigaie antiaderenta, fara adaos de ulei/unt.

Se pot servi simple sau cu sos de soia. Pofta buna!

Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.